lunes, 24 de octubre de 2016

Amb la C: Currículum, Competències, Cultura, Creativitat, Capacitat


  A l’entrada anterior parlàvem sobre com les TIC han transformat la societat i, amb ella, el món educatiu. Recuperant la metàfora que usa n’Area per referir-se a la cultura, si l’actual és “líquida” (canviant, en constant transformació) l’educació també ho ha de ser. No sabem si els continguts que avui ensenyem als alumnes seran els que necessitaran el dia de demà. És necessari, per tant, ensenyar-los a aprendre sense necessitat d’un professor, ensenyar-los a trobar respostes tant a les preguntes que vinguin de l’entorn com a les seves inquietuds personals. Aprendre a aprendre és la consigna. Deixem de banda, idò, la memorització!

  Clar, tampoc és això. Entenem la crítica que Salvador Cardús fa a aquesta visió al seu article “Aprender a aprender… ¿qué?” (Diari Avui, octubre 2004), en el qual sosté que si només ensenyem a aprendre farem dels alumnes persones dòcils, massa permeables als canvis, sense criteri ni identitat pròpia. Però aquesta crítica només se sosté si busquem substituir tot allò que s’ha fet fins ara pel nou plantejament d’aprendre a aprendre. I no és així. El mateix Zabala reconeix que continua sent necessari memoritzar algunes definicions i fets i continua sent necessària la part mecànica de l’aprenentatge. Per exemple, cal fer molts exercicis del màxim comú divisor, però cal a més entendre perquè serveix, perquè voldríem a la vida quotidiana saber de màxims comuns divisors. És molta més feina pel professor, però és la manera d’obrir la porta a l’aprenentatge significatiu. Encara més si mirem els alumnes amb les ulleres de la diversitat i tractem, a través d’un nou enfoc cap al currículum, despertar els seus talents i treure el millor de cadascun. Com apunta Jaume Graells: no volem caps ben plens sinó ben amoblats i per això ens cal, no només fer alumnes competents, sinó també professors competents que sàpiguen extraure del currículum allò més rellevant, adaptant no només el què, sinó també el quan i el com del que s’ensenya i s’avalua.

Una foto publicada por Casandra i Joan (@ensenyaraaprendre) el


  Ens ha agradat també molt l’anàlisi que fan Zabala i Arnau dels principis que caracteritzen l’aprenentatge significatiu, tant els que depenen del professor (significança i funcionalitat dels nous continguts, relació amb els coneixements previs, etc.) com de l’alumne (disposició per l’aprenentatge, actitud favorable). Està descrit de manera molt clara i, sobretot, arribats a aquest punt hem pogut muntar el puzle de les peces encara un poc inconnexes que teníem al nostre cap. Ara sentim que tenim una visió més completa de l’objectiu i de la raó de parlar de competències, que ha deixat d’estar una paraula de moda (o trending topic) o una mera definició de llibre per adquirir majors implicacions i molts matisos. 

  Al començament, quan sentíem les crítiques a la sobrecàrrega del currículum, abocàvem la crítica únicament sobre “el sistema”, obviant que el professorat té un paper importantíssim a l’hora de definir l’últim nivell de concreció curricular i que ni està tot perdut ni tot és tan senzill com seguir fil per randa el llibre de text. També és cert que la incertesa actual entorn a les revàlides i la selectivitat limita, en certa manera, la introducció d'aquest nou model d'ensenyament a secundària. En qualsevol cas, ens ha obert molt la mirada i ens ha fet pensar en el paper que com a professors haurem de jugar.
Hem de fer-nos la nostra pròpia caixa d'eines. Font


  Ja tenim la teoria. Nosaltres hem d'admetre però, que a mesura que augmenta la complexitat entorn del fet mateix d’ensenyar ens sentim motivats i aclaparats a l’hora. Ara ens cal a nosaltres, alumnes d'aquest màster, fer un aprenentatge plenament significatiu, interioritzar-ho, portar-ho a la pràctica. Ser professors competents. Posar-nos a fer truites! 


PD. Compartim un vídeo on es mostren escenes d'aprenentatge significatiu a pel·lícules de Disney. Fins i tot a Disney importen les competències!


martes, 11 de octubre de 2016

Els canvis dins del sistema educatiu

Quines són les finalitats del sistema educatiu?

  Quan donem una ullada al que diferents autors i organitzacions (com la UNESCO), consideren que són les finalitats del sistema educatiu, sembla que hi ha consens en què, d’una manera o altra, l’objectiu és el ple desenvolupament de l’individu (“capacitats”, “talents”) dins la societat (“tolerància”, “pau”, “comprensió”, “igualtat”). Pensem, però, que el fet que s’anomeni “sistema educatiu” ressalta massa la vessant institucional (és a dir, l’escola) com a responsable d’aquest fi. En molts casos l’escola pot fer aquest paper de vicari i assumir rols que no es satisfan a casa, però seria desitjable que la tasca educativa fos compartida entre societat, família i escola. 

   Sens dubte, el ple desenvolupament de l’individu va molt més enllà de la transmissió i memorització de continguts útils per a la superació d’etapes, estructurades en cursos i assignatures. Abarca la reflexió sobre els valors universals, sobre la gestió de les emocions i la resolució de conflictes, tot molt més difícil de plasmar en un currículum educatiu i d’avaluar i reflectir en qualificacions acadèmiques. Es basa, en definitiva, en saber aplicar tots els coneixements adquirits per resoldre els problemes presents a la societat actual de la manera més efectiva. Es tracta de fer alumnes competents. Competència és la paraula clau en el sistema educatiu actual. I per tal de desenvolupar aquestes habilitats, cal que l’educació es plantegi de manera transversal, no sols al llarg de les assignatures, sinó també més enllà de les parets de l’aula. És interessant, a més, que hi hagi un cert encavalcament entre tots els agents educadors, és a dir, que a casa també s’aprengui de geografia i a l’escola, a tenir respecte i voluntat. Tots dos agents són claus per identificar els talents i les capacitats dels alumnes, oferint-los així un ventall ric d’oportunitats per créixer.

La societat del S. XXI

 I la societat també té quelcom a dir. I l’actual està ben marcada per les noves tecnologies, que han transformat l’economia, la música, la televisió, la manera de viatjar i sobretot: de relacionar-nos. És difícil concebre una escola que faci esquena a aquest avenç que ja forma part de la realitat dels alumnes. Aquesta tasca, però, no és senzilla. De la mateixa manera que les xarxes socials i les tecnologies han traspassat les parets de casa i ens porten continguts i contactes que poden estar a milers de kilòmetres, accessibles a un clic, les noves tecnologies també fan trontollar el que fins ara s’entén com a aula. I com a professor. De sobte tenim accés a infinits recursos en línia: Wikipedia, jocs interactius didàctics, vídeos explicatius, xats, … Tenim totes les biblioteques del món al nostre abast! Pànic! Per on comencem? El professor tendrà una tasca afegida que, a més, haurà de transmetre als seus alumnes com a part del seu aprenentatge i del seu desenvolupament a la societat: criteris per seleccionar contingut de qualitat, trobar fonts de confiança, aprendre a utilitzar correctament aquestes eines, a organitzar la informació trobada i a fer-la servir de manera adequada i ètica. Tota una tasca que ha de començar per un replantejament de la formació del docent. Els alumnes no aprendran de manera diferent si els professors no canvien la seva manera d’ensenyar-ho.

  Pens que les noves tecnologies ens ofereixen molts avantatges però aquests vénen amb un preu, i no poden ser ignorades: han vengut per quedar-se i seran una eina essencial si no volem convertir-nos en els analfabets del S. XXI.

Una foto publicada por Casandra i Joan (@ensenyaraaprendre) el



Cadires llestes pels exàmens. Font



Presentació

Hola a tothom!

  Nosaltres som na Casandra Riera i en Joan Carles Munar, estudiants del Màster de Formació del Professorat a Eivissa! Esperam que la primera entrada del blog de l'assignatura de Processos i Contextos Educatius serveixi per coneixe'ns tots un poc millor. Així mateix, confiam que les TIC ens serveixin per adquirir coneixements per aplicar-los a la nostra manera d'ensenyar.

  Jo em dic Casandra Riera i sóc nascuda a Eivissa. Vaig estudiar Biotecnologia a Barcelona i recentment he acabat el doctorat en Bioinformàtica. Ha estat una etapa molt interessant que m’ha aportat moltíssims coneixements, eines i recursos, i m’ha ajudat a desenvolupar un pensament més crític cap a la recerca en aquest . Aquests anys de recerca m’han servit també per madurar a nivell professional i definir millor aquelles coses que més m’agraden, entre elles la docència i el formar poder formar part en aquesta etapa tan intensa i tan important com és l’adolescència. Pens que el paper de l’educador en aquesta fase és determinant en el futur d’aquests al·lots i al·lotes, molt més enllà, per suposat, del contingut de la matèria en qüestió i del seu futur acadèmic. M’he inscrit en aquest màster per profunditzar en aquests aspectes i per guanyar eines i experiència en aquest sentit. Tenc molta il·lusió per aquesta nova etapa, que a més, coincideix amb la meua tornada a Eivissa. M’agradaria oferir el millor del meu “equipatge”, tant als companys de màster, com als alumnes, com a aquesta illa en general.

  Jo sóc en Joan, tenc 23 anys i vénc de Mallorca. Em vaig graduar en Llengua i Literatura Catalanes (UIB) el curs passat, ja que sempre he volgut tirar pel camí del coneixement de la nostra llengua, cultura i tradicions. Per això l'any passat vaig acabar els Estudis Superiors en Música Tradicional al Conservatori Superior de les IB. Finalment estic content que hagi de cursar aquest màster a Eivissa; sé cert que podré conèixer aquesta illa d'una manera totalment diferent. El cant redoblat, el ball pagès, les caramelles... ítems de la nostra cultura que fins ara mai havia pogut tocar amb les mans, però que a partir d'ara els podré viure d'una manera inigualable. Pens que aquest màster té un pes molt important per a qualsevol persona, encara que no es vulgui dedicar a l'ensenyament. Sé cert que els coneixements que adquirirem aquí ens faran crèixer com a persones, ja que el saber ensenyar formarà part del nostre dia a dia. Estic segur que tractant-se d'una seu universitària "familiar" podrem compartir les vivències que aquest màster ens brindarà.

En aquest blog anirem compartint les nostres reflexions sobre diferents temes relacionats amb el món educatiu. Esperem que us agradi allò que trobau. Siau tots molt benvinguts.

Una foto publicada por Casandra i Joan (@ensenyaraaprendre) el



L'ensenyament que deixem enrere? Font